U svijetu koji podatke tretira kao novo ulje, analitika i vizuelizacija postali su aduti. Konkurencija se povećava kako sve više alata ulazi na tržište. Da biste ostali na vrhu, jedan alat mora biti osmišljen tako da isporučuje mješavinu kvaliteta, jednostavnosti korišćenja i cijene. Pitate se koji alati tačno zadovoljavaju ove standarde? Uđimo u raspravu o Power BI vs Tableau.

Kako bi preduzeća opstala i rasla na današnjem konkurentnom tržištu moraju razumjeti trenutno stanje na tržištu analizirajući ogromne grupe podataka u realnom vremenu. Poslovna inteligencija (BI) pomaže u postupanju u skladu s tim, a takođe i prati performanse različitih timova koji rade na različitim projektima.

U ovom blogu na temu „Power BI vs Tableau“ upoređivaćemo dvije najpopularnije platforme za BI i vizuelnu analitiku u različitim aspektima.

 • Šta je Power BI?
 • Šta je Tableau?
 • Razlika između Power BI-a i Tableau-a:
   Trošak
   Vizuelizacija podataka
   Implementacija
   Kapaciteti kod obrade podataka
   Funkcionalnost
   Integracija
   Podrška za alate za programiranje
   Korisničko sučelje
   Podrška i zajednica
   Značajke Power BI & Tableau
   Prednosti Power BI & Tableau -a
   Nedostaci Power BI -a i Tableau -a
   Zaključak

Prije nego što pročitate o razlici između Tableau-a i Power BI-a na ovom usporednom blogu Tableau vs Power BI, shvatimo što je Power BI.

Šta je Power BI?

PowerBI je Microsoft Cloud servis koji omogućava preuzimanje podataka iz različitih izvora, njihovo čuvanje i obradu radi generisanja živopisnih izveštaja koji mogu da se vide na gotovo svim platformama koje možete da zamislite. Ovo je alat u koji Microsoft polaže velike nade i koji se razvija neverovatnom brzinom. Bukvalno, iz mjeseca u mjesec, pojavljuje se nova verzija koja ispravlja bagove i donosi nove funkcionalnosti. Power BI se koristi za čišćenje i integraciju složenih podataka te identifikovanje osnovnih trendova i obrazaca za pokretanje ad-hoc upita.

Šta je Tableau?

Pričanje priča na temelju podataka postalo je novi jezik za organizacije. Tableau generiše vizuelizacije u obliku razumljivih kontrolnih ploča (dashboarda), izvještaja i radnih listova. To otvara put za lako čitanje složenih podataka bez ikakvog tehničkog znanja i izvlači uvide korisne za prihod i rast poslovanja.

Razlika između Power BI-a i Tableau-a

Svako preduzeće ima vlastiti skup ciljeva i zadataka za povećanje prihoda i podsticanje rasta u pravom smjeru. Razgovaraćemo o razlici između Tableau-a i Power BI-a u nekim važnim područjima gdje pokazuju veliki kontrast u pomaganju organizacijama u postizanju njihovih ciljeva. Uđimo u ovu uporednu matricu Power BI vs Tableau na osnovu različitih aspekata:

 1. Trošak
  Tableau je mnogo skuplji u odnosu na Power BI. Ova je za mnoge firme tačka prekida dogovora jer su troškovi na suprotnim stranama spektra. Svako ko traži pristupačnu opciju, izbor je jasan. Stoga se većina startupa odlučuje za Power BI, a kasnije se nadograđuje na Tableau kada se ukaže potreba.
 2. Vizuelizacija podataka
  Što se tiče vizuelizacije, najbolji alat na današnjem tržištu je Tableau. Nema pitanja za postavljanje! Može rastaviti velike grupe podataka na jednostavnije vizuelizacije i korisnicima pružiti bolje karakterisitike detaljnog pregleda. S druge strane, Power BI ostavlja dublji trag u mogućnostima manipulacije podacima, izvještavanju i predvidljivom modeliranju.
 3. Implementacija
  Tableau je na prvom mjestu kada se uzme u obzir fleksibilnost implementacije jer ima više mogućnosti koje se oslanjaju na „Cloud“-u i lokalno. Power BI, s druge strane, takođe ima lokalne i „cloud“ verzije. Međutim, kod „cloud“-a je ograničen samo na Azure.
 4. Kapaciteti kod obrade podataka
  Tableau efikasnije i lakše obrađuje ogromne grupe podatka od Power BI -a. Power BI zaostaje kada naiđe na „teške“ podatke.
 5. Funkcionalnost
  Tableau se bolje ponaša u odnosu na Power BI kada su u pitanju zahtjevi o podacima. To sugeriše da je dubina podataka s kojima se radi mnogo sofisticiranija s Tableau-om.
 6. Integracija
  Tableau i Power BI lako se integrišu sa izvorima podataka trećih strana. Međutim, Tableau ima prednost u odnosu na Power BI za blago divergentnu integraciju.
 7. Podrška za alate za programiranje
  Oba se alata mogu glatko uklopiti sa svim većim programskim jezicima. Postoji mnogo bolja integracija programskog jezika R s Tableauom nego Power BI. Poslednji zahtijeva drugi alat nazvan Microsoft Revolution Analytics za povezivanje s R-om, ali dostupan je samo za korisnike na nivou poduzeća.
 8. Korisnički interfejs
  Tableau se obično koristi za kreiranje odgovarajućih, prilagodljivih dashboard-a s elegantnim dizajnom koji su izrazito user-friendly. Power BI je, s druge strane, mnogo jednostavniji za učenje i ima intuitivniji interfejs od Tableau-a. Stoga preduzeća preferiraju Power BI u odnosu na Tableau, što se u potpunosti pripisuje lakoći korišćenja i jednostavnosti.
 9. Podrška i zajednica
  Što je tehnologija starija, njena je podržavajuća zajednica bolja. Power BI je relativno nov u poređenju s Tableau-om, njegova korisnička zajednica je manja od Tableau-a. To pomaže korisnicima Tableau -a da se bolje umreže.
 10. Odlike Power BI & Tableau
  Evo nekih važnih odlika za poređenje alata u ovoj raspravi Power BI vs Tableau:

Odlike Tableau

Kontrolne ploče (Dashboards) Tableau: Dashboards u Tableau-u imaju različite izglede, formate i filtere te mogu prikazati podatke u obliku priča. Omogućuju korisniku primjenu prilagođenog filtera i kopiranje njih ili njihovih elemenata iz jednog izvještaja u drugi.

Izvori podataka u Tableau-u: Tableau nudi razne mogućnosti prikupljanja podataka iz više izvora, uključujući relacijske i nerelacijske baze podataka, skladišta podataka, lokalne i on-cloud podatke, big-data podatke i drugo. Možemo uspostaviti sigurnu vezu s izvorima podataka i dobiti kombinovani prikaz podataka za izradu vizuelno interaktivnih izvještaja.
Data konektori: Tableau podržava mnoge data konektore kao što su SQL Server, Salesforce, Google Sheets, Presto, Hadoop, Amazon Athena, Cloudera, Dropbox i drugi.

Napredne vizuelizacije: Tableau pruža niz vizuelizacija koje korisnik može dodati izvještajima prema zahtjevima. U Tableau-u, vizuelizacija se kreće od osnovnih pita ili linijskih grafikona do naprednih grafika stabala, okvira, histograma, grafikona kretanja, Ganttovih grafikona, grafikona krofni itd.

Odlike Power BI

Prilagodljive kontrolne ploče: Tipična kontrolna ploča u Power BI -u sastoji se od više pločica i vizuelizacija. Pločica je pojedinačni grafički prikaz ili vizuelni prikaz nastao analizom podataka. Power BI izvještaj se dobija kombinovanjem jedne ili više ovih Power BI pločica.

Power BI usluga: Omogućuje korisniku dijeljenje izvještaja ili dashboarda na „cloud“-u i na lokalnim mjestima s drugim korisnicima. Pomoću usluge Power BI Service možemo dodati više konektora, stvoriti radne prostore u kojima naši partneri mogu raditi s nama na svim izvještajima i dashboard-ima te omogućiti AI karakterisitike kao što je Power Query za nesmetan protok podataka.

DAX (Data Analysis Expressions) funkcije: Data Analysis Expressions u Power BI-u su skup unaprijed definisanih kodova koji se koriste za izvođenje operacija nad podacima. Trenutno u listi Power BI funkcija postoji više od 200 DAX funkcija koje se mogu koristiti za učinkovitiju analizu poslovnih podataka.

Okvir za pitanja na „prirodnom jeziku“: Power Q&A daleko je jedna od najboljih odlika Power BI-a koja omogućuje korisniku da traži podatke, transformiše ih i stvara vizuelne elemente postavljajući pitanja na „prirodnom jeziku“. Korisnik mora dvaput kliknuti na kontrolnu ploču, zapisati varijablu koju želi dodati, odabrati željeni grafik ili naziv grafikona, a Power Q&A će stvoriti vizualni prikaz.

Prednosti Power BI -a i Tableau -a

Evo popisa prednosti ovih alata poslovne inteligencije prije zaključivanja ove rasprave o Tableau vs Power BI:

Prednosti Power BI

Cijena: Power BI pruža sve osobine i usluge za oko 10€ po korisniku mjesečno. Pomoću programa Power BI Pro korisnik može pristupiti čitavom nizu komponenti Power BI, zajedno s Microsoftovim uslugama, poput Cortane, za pokretanje glasovnih upita.

MSFT integracija: Power BI se lako može integrisati s Azure/O365 i bilo čim drugim što je Microsoft stvorio, što se pokazalo kao velika prednost za korisnika glatkim izvođenjem svih operacija na Microsoftu.

Lakoća upotrebe: Power BI za početnike pruža intuitivnu liniju učenja, a interfejs je slično MS Excel -u, što olakšava navigaciju. U Power BI-u možemo iskoristiti prednosti DAX-a i izvršiti upite na skupovima podataka u „prirodnom jeziku“.

ETL/Discovery paket: U poređenju s Tableau-om, Power BI ima robustan skup alata za implementaciju ETL sposobnosti. Priprema podataka čini više od 90% bilo kojeg zahtjeva za izvještavanjem, a Power BI može direktno izgraditi te podatkovne okvire za izvještavanje bez third-party softvera.

Prednosti Tableau -a

Visoke performanse: Tableau pruža visoke mogućnosti vizuelizacije i transformacije podataka korisniku. Takođe, brže radi na velikim grupama podataka i s boljom učinkovitošću. Ova osobina visokih performansi daje Tableau-u prednost u odnosu na ostale alate za analizu podataka.

Veze s više izvora podataka: Tableau može uspostaviti veze s više izvora podataka kao što su Hadoop, DB tehnologije, SAP i Google BigQuery. Time se poboljšava kvalitet analize podataka i omogućuje korisniku stvaranje informativnih izvještaja. Izvještaji s takvim vezama donose tačne informacije o situaciji i pomažu korisniku u donošenju boljih odluka.

Tableau koristi jezike kao što su Python i R za složene tabelarne proračune i otporan je na pad performansi.

Uspješna zajednica i forum: Kroz saradnju i razmjenu, obožavatelji Tableau-a pružaju korisne uvide i izvore u zajednici koji pomažu početnicima da povećaju svoje znanje o raščlanjivanju podataka i izvještavanju. Dijeleći iskustvo sa softverom, posjetioci foruma pomažu svakom korisniku da riješi svoje probleme.

Prilagođeno mobilnim uređajima: Uz mobilne aplikacije, Tableau omogućuje korisnicima da drže sve statistike nadohvat ruke. Tableau aplikacije dostupne su za Android i iOS uređaje i podržavaju sve funkcije koje Tableau Desktop ima.

Nedostaci Power BI -a i Tableau -a

Nedostaci Power BI -a

Ne može rukovati velikim izvorima podataka s dobrom učinkovitošću: Power BI ne može prihvatiti skupove podataka veće od 10 GB za normalnu analizu. Moramo pokrenuti direktne upite ako veličina prelazi ovo, što ograničava izmjene koje možemo učiniti s našim podacima. Ako imamo ogromne baze podataka koje je potrebno transformisati, analizirati i zatim vizualizirati na temelju određenih aspekata, Power BI možda nije najbolja opcija. Čak i s verzijom Power BI Pro, uvoz ogromnih grupa podataka mogao bi usporiti naš sisitem.

Ograničeno dijeljenje podataka: Izvještaji i dashboardi stvoreni na Power BI-u mogu se dijeliti samo s korisnicima čiji je domen e-pošte naveden u našem Office365 ili onima s istim domenom e-pošte. Power BI dobro radi u organizacijama u kojima postoji grupa korisnika Microsoft Power BI. Profesionalci koji rade na Pivot tabelama i grafikonima u Excelu mogu koristiti Power BI za brzu analizu i vizualizaciju.

Prirodna kompleksnost: Power BI poznat je po jednostavnom povezivanju, izdvajanju i vizualizaciji složenih informacija iz različitih izvora podataka. Međutim, interfejs je prilično složen, što otežava odabir ispravne operacije ili vizualizacije koju želimo primijeniti u našem skupu podataka.
Problemi s performansama: U jednoj od gornjih tačaka istakli smo da Power BI ne može učitati grupe podataka koji su veći od 10 GB. Pa, takođe je primijećeno da Power BI Desktop ne može obraditi datoteke s više od 30.000 redova bez nailaženja na probleme. Ponekad obustavlja upite tokom obrade takvih skupova podataka, što znači da ćemo možda morati podijeliti proces i pokrenuti više upita kako bismo pokrili cijeli raspon podataka.

Nedostaci Tableau -a

Visoka cijena: Tableau nije mnogo skup ako ga usporedimo s BI divovima kao što su IBM i Oracle. Međutim, licenca je skuplja ako se stavi u isti koš s ostalim konkurentima poput Power BI -a. To neće biti problem za velike organizacije, ali će biti značajan nedostatak za male ili srednje firme u kojima je novac centralni fokus za sve donesene odluke. Osim toga, Tableau zahtijeva pravilnu implementaciju, održavanje i obuku osoblja za učinkovitu analizu. Stoga je najbolji za organizacije koje mogu platiti troškove licence.

Strma linija učenja: U svjetlu linije učenja, Tableau je prilično strm jer korisnik mora proći odgovarajuću obuku u analizi podataka i steći pristojne vještine programiranja na R i Pythonu. Takođe, proces ekstrakcije, transformacije, modeliranja podataka i vizualizacije prilično je ručan, što znači da bismo se mogli suočiti s nekompetentnošću podataka dok povezujemo svoje izvore podataka s Tableauom. S druge strane, u Power BI-u, ako dobro poznajemo interfejs, samo moramo upisati upite pomoću programa Power Query ili povući i ispustiti naše stupce s podacima na vizuale.

Obuka osoblja koja zahtijeva puno vremena i resursa: Tableau ne zahtijeva tehničko znanje za izvođenje osnovnih operacija. Međutim, poput načina na koji Power BI održava jednostavnost korištenja za složene operacije, Tableau to ne čini. Korisnici Tableau-a moraju proći sveobuhvatnu obuku zaposlenih za izvođenje takvih operacija. Ne samo da za to treba više vremena, već se i povećavaju troškovi, što je prilično nekompetentno za mala poduzeća.

Teško se integriše s Microsoft BI rješenjima: Microsoft ima mnoga BI rješenja i usluge zasnovane na Cloudu koje koriste mnoge organizacije. Kako se Power BI može lako integrisati s njima i pružiti bolju učinkovitost sa dodacima kao što su Power Q&A i Power BI Service, na Tableau-u integracija s proizvodima kao što su Dynamics 365, Microsoft Flow i Office 365 pomalo je iscrpljujuća.

Zaključak

Jasno je da iz gornje rasprave o Microsoft Power BI vs Tableau možete zaključiti koji će vam alat više poslužiti, naravno uzimajući u obzir vaše zahtjeve. Korisniku, koji nije analitičar podataka, biće draži Power BI u odnosu na Tableau jer poslednji nije toliko intuitivan i zahtijeva više napora u učenju. Dakle, Power BI pobjeđuje u smislu lakseg korišćenja i jednostavnosti. Međutim, što se tiče brzine i kapaciteta za obradu složenih podataka, Tableau je prihvatljiviji. Postoji garancija o kvalitetu vizuelizacije koje korisnici mogu generisati pomoću Tableau-a, posebno za srednja i velika poduzeća koja nemaju ograničenja u potrošnji.

Ovdje smo vam ukratko predstavili samo prednosti i nedostatke Power BI vs Tableau. Postoje i druge mogućnosti za odabir alata poslovne inteligencije za vaše poduzeće. Međutim, izdvajanjem ova dva najpopularnija, nadamo se da ste sada stekli dovoljno informacija da izaberete Power BI ili Tableau prema svojim potrebama.

www.intellipaat.com

Leave a Reply